Tango bonton na plesišču – Los códigos en la milonga

Ob upoštevanju pravil tango bontona na milongi je plesni užitek omogočen prav vsem. V Evropi je priljubljen ugovor, da pravila ubijajo ustvarjalnost. Pravzaprav pa za milongo velja ravno nasprotno. Prav zaradi teh pravil se je mogoče zanašati na določeno vedenje drugih plesalcev, kar nam omogoča, da se osredotočimo na glasbo in svojega partnerja, namesto da pozornost namenjamo zapleteni navigaciji in izogibanju trčenja.

 

! Najelegantnejši način za povabilo na ples je z uporabo “mirade” (očesni kontakt) in “cebecea” (kimljaj) s katerim se plesalca drug drugega povabita na ples.

! Plesišče je razdeljeno v plesne linije. Plešemo vzdolž teh plesnih linij, v nasprotni smeri urinega kazalca.

Kadarkoli je le mogoče, začnite plesati na enem od vogalov plesišča. Poskusite vzpostaviti očesni kontakt z bližajočim se plesalcem, tako da bo ta vedel, da se s plesalko poskušate vključiti v njegovo plesno linijo. Običajno bo rahlo prikimal, kar pomeni, da lahko začnete plesati pred njim in njegovo plesalko. (1)

Poskusite obdržati zadostno razdaljo do plesalca pred vami. Če je med vami in parom, ki pleše pred vami, veliko prostora, ju poskušajte ujeti, da ne bi po nepotrebnem blokirali plesalcev za vami. Če bi se tega držali vsi plesalci, bi se ustvarila približno enaka razdalja med vsakim parom in enakomeren pretok gibanja po vsem plesišču.  (2)

Če morate nekoga, ki je pred vami, prehiteti, naredite to zgolj po levi strani. Preverite plesalce na sosednji plesni liniji in, če je to varno, zamenjajte plesno linijo. Lahko ostanete v tej plesni liniji ali se potem, ko ste obšli “oviro”, vrnete nazaj na staro plesno linijo. (3)

! Če je le mogoče, poskusite ostati v plesni liniji, ki ste si jo izbrali.

 

 

Poskusite se izogniti vstopanju na plesišče sredi plesne linije. V izogib trčenju ali prisili drugih plesalcev, da spremenijo svojo plesno linijo, ne vstopajte v plesno linijo ne da bi bili pozorni na bližajoče se plesalce. (1)

Prostor za vami NE pripada vam! Pripada plesnemu paru za vami. Zato se izogibajte koraku nazaj! Tudi, če ste se na tečaju naučili, da se osnovni korak oz. “baza” ali “paso basico”  začne s korakom nazaj tega ne počnite na milongi! Lahko pa začnete z drugim korakom na stran ali korakom kotno glede na smer plesa. Po drugi strani pa ves prostor pred vami pripada vama! (2)

Če je pred vami dovolj prostora, pazite, da ne boste blokirali plesalcev za vami! (3)

Ne premikajte se po plesišču z enega prostega mesta na drugo prosto mestooz. ne vozite slaloma po plesišču! Če vijugate z enega prostega mesta na drugo prosto mesto s tem vsem ostalim plesalcem otežujete plesanje. To ne koristi nikomur, povzroča pa zmedo ter vsem ostalim plesalcem otežuje plesanje. Zgolj z enim “morskim psom v bazenu” to sicer morda še lahko deluje, ampak le dokler vsi ostali spoštujejo pravila. Poskusite si zamisliti situacijo s samimi “slalomisti”… (4)

Ne plešite med plesnimi linijami in plesnih linij ne menjujte neprenehoma! (5)

Ne poskušajte se preveč približati plesalcema pred vami! Imeti morata možnost, da se lahko obrneta. (6)

Ne prehitevajte po desni strani! (7)

!Če se zgodi trk med plesalci, se  poskušajte drug drugemu opravičiti.


! Majhni obrati nam pomagajo, da zaznamo bližnje plesalcev in njihov položaj ter smer gibanja.

! Plesno linijo lahko spremenite, potem, ko ste se prepričali, da je takšna sprememba varna.

! Kadar ne plešete, se premikajte samo ob robu plesišča! Ne prečkajte plesišča in se izogibajte možnim trkom s plesalci. Plesalci imajo vedno prednost!

Na nabito polnem plesišču:

! Vaše noge naj ostanejo na tleh! To pomeni brez visokih ganchov, boleov, itd.

! Brez odprtih, dinamičnih in divjih figur, kadar za njih ni prostora.

! Prosimo, bodite previdni z dvignjenimi komolci. Če je plesišče zelo polno, naj bodo komolci fleksibilni in v sorazmerno nizkem položaju.

Poskusite pokazati spoštovanje do in povezanost z vsemi plesalci, ne glede na njihov plesni slog ali raven plesa. Poskusite se vzdržati obsojanja načina povabila na ples drugih ljudi oz. odzivov na povabilo. Vsakemu je prepuščena lastna izbira in obstaja lahko veliko razlogov, zakaj si nekdo za določeno tango skladbo želi oz. ne želi tega ali drugega plesalca oz. plesalko. Nenazadnje smo vsi na milongi iz enakega razloga: da bi uživali v prijetnem večeru. Pa zaplešimo!

¡Vamos a bailar! – Zaplešimo!

 

Povzetek besedila v obliki letaka A6 – primerno za tiskanje je na voljo tukaj.

© 2010 Bernhard Gehberger & www.tango-dj.at